lördag 22 mars 2008

Chateau Poujeaux 1998

En klar ateistisk läggning behövs kanske för att korka upp en flaska vin på dödsdagen av Josefsson Jr, men vin var ju knappast en synd på Herodes tid.

Dagens vin Chateau Poujeaux 1998, inköptes nyligen på http://hjhansen-vin.dk/ för 245 DKK. Ett ganska väl tilltaget pris för en Cru Bourgeois kan tyckas - speciellt när Kjaer Sommerfelt sålde 1997:an för 170 DKK för ett tag sen. Vi föll dock så pladask för det vinet då att jag inte kunde hålla tassarna borta med mitt Dankort (danskarnas enda väg in i betalkortsvärlden).


Vinet dekanterades precis före servering och hade nästan inget sediment.


Redan vid dekantering visar vinet att detta är minsann ingen lättviktare á la 1997 års version. Vinet är tätt mörkrött med klara toner av plommon och ceder. Doften i glaset har drag av samma cassis-claret som 1997:an men med mörkare omogna drag. Med Brettsenorerna på helspänn så kan vi definitivt hitta en ganska stark ton av omogna gympadojor - detta vin har stark brettkaraktär.
Smaken är klassisk Bordeaux: kaffe - cigarrlåda - cassis. Det finns ganska tuffa tanniner och vissa gröna drag av omogna tomater. En viss gleshet i mitten drar ner betyget. Detta vin är inte redo att drickas 2008 - kanske kommer det aldrig att nå sammetsnivåerna som fanns i 1997:an. Det är ganska otroligt hur ett vin kan påverkas så mycket av årgången - detta vin är som en Mike Tyson version av 1997:an.
Det är fortfarande en ambassadör för Bordeaux - men eftersom priset börjar närma sej Cru Classé nivåer känns det tveksamt om det är värt sitt pris. Jag köpte några stycken - så vi får se om några år hur utvecklingen går fram. Enligt säljaren körde Poujeaux med olika tricks på 1997:an för att blidka de amerikanska recencenterna (bl.a omvänd osmos och hårdrostade fat). Om detta är sant vet jag inte - men det gjorde uppenbarligen nytta för vinets kvalitet.
Till lammkotletter gör detta vin ändock sitt jobb utan problem.

Inga kommentarer: