söndag 15 juni 2008

La Casella Prugnolo IGT 1999

Vad gör man om man har en eftermiddag och kväll att slå ihjäl i Amsterdam? Självfallet besöker man alla vinbutiker man kan hitta i gula sidorna - samt rekar för kvällens middag! Jag var på tjänsteresa i Amsterdam i början på året - och passade på att åka ner en dag tidigare för att hinna se lite av stan (nåväl vindelen då).

Middagsvalet föll på en italiensk vinkrog som rekommenderades varmt av en av vinaffärerna. Middagen bestod till 50% av snack med vinsommelieren, och efter kaffet gick vi ner i deras vinkällare och snackade vin. Där fick jag denna flaska att ta med hem - ett vin som jag druckit genomgående under middagen. Pluspoäng således redan innan korken dras ikväll!



Det har varit svårt att hitta någon information om detta vin, La Casella Prugnolo IGT 1999, på nätet - vingården ligger i alla fall i Montepulciano-området. Vinet har IGT-status och innehåller 100% av en Sangioveseklon som de kallar för Prugnolo - och det tillverkas bara de bästa åren. Flaskan är numrerad med nummer 2417 av 5000.

Vinet serveras till lite färsk pasta med tryffelolja och Reggianoparmesan. Det passar detta vinet som hand i handske! Det är fullmoget med fin integrerad ek - klara syror och sammetslen avslutning. Det smakar som ett mellanting av Brunello och Chianti. Det är ett matvin - och eftersmaken är väl inte toklång. Vad gör det när tryffeln och olivoljan faller in i vinet som de vore gamla lumparkompisar. Återigen - italienska viner skall drickas till mat!


Inga kommentarer: