fredag 3 oktober 2008

Nordheim Silvaner Kabinett Trocken 2006

Nu är det hög tid att jag också börjar hjälpa till i trälarbetet att prova igenom nyheterna från det strategiska släppet! Franken Silvaner är definitivt en favorit i vårt hem - men det är inte så ofta man hittar det på SB till lägre priser. Würzburger Stein är fantastisk - men kommer också med en dito prislapp.

I detta släppet kom en budget-Silvaner vid namn Nordheim Silvaner Kabinett Trocken 2006 (SB 6762) för måttliga 79 kr. Bocksbuteljen har en skruvkork och en guldetikett som nämner att Nordheim utsetts till Tysklands bästa producent 2006 (i konkurrens med vem kan man fråga?).

Vinet har tagit en sväng om i glukosmätaren på jobbet som gav ett utslag för strax över 4 g glukos/liter. En ganska stor skillnad mot Systembolagets uppgift (9 g/ socker liter). Det kan finnas andra sockerarter än glukos i vinet - men inte i de mängderna. Det är ingen slump att glukos kallas för druvsocker i vanligt tal. Är inte 9 g också ganska mycket för ett torrt vin?


Nog med tramserier: Vinet hälls upp i glaset och är lite lagom blekgult. Doften känns som en Lützendimma blandat med Acasiatvål. Grabbarna har precis skjutit färdigt och fräschar upp sej i duschtältet (betvivlar att Gustav II hade duschtält). Smaken känns mycket komplex för ett så pass billigt vin, men också ganska otypisk. Frågan är om inte jag hade hojtat Pinot Gris om jag fått det blint. Det är en hel del parfymerade toner blandad med lite exotisk frukt och smatterband. Eftersmakens längd är direkt imponerande för ett 79 kr vin.

- Tony Irving kommer in med sitt "MEN". Vad i hela friden skall man äta till detta? Det finns så pass mycket parfym att jag misstänker att vissa bloggare kommer att vråla tvål om detta vinet. Man får i alla fall mycket personlighet och kanske något sviktande elegans för pengarna!

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

De två frankenvinerna väckte också vår nyfikenhet. Gott att få en rapport komplett med smatterband och allt. Den där mätaren är ju veckans hit, den hoppas vi få läsa mer om. Kul att stämma av smaklökarnas intryck mot den uppmätta halten!

MMM sa...

Tack! Det kommer nog en liten post om sockermätaren snart (det är egentligen en blodsockermätare - men funkar på andra vätskor också).

Vore kul om ni också provade detta vinet - det smakade definitivt mer än det kostar. Sen är det mer än fråga om man gillar Lützenkombinationen.