måndag 10 november 2008

Efterdyningar från helgen

Efter en formidabel vinhelg kommer måndagen med horisontellt duggregn och datorhaverier. Det står några tomflaskor på diskbänken som hamnade utanför bloggen när de gamla Bordeauxerna bars fram till giljotinen.


1. Egon Müller Scharzhof QbA 2007. Egon Müller blev en ny bekantskap för mej i helgen. Hans Auslese finns också på SB, men kostar ungefär som en vecka på Mallorca. Hans QbA-vin är i ett betydligt humanare prisläge, och förhoppningsvis får man en känsla av kvaliteten redan i instegsmodellen. Hans dyrare viner heter Scharzhofberger som är en liten brant sluttning i Saar. Rankorna växer i 50 graders lutning och uttaget är väldigt lågt. Nu vet jag inte riktigt om druvorna till detta vin har vuxit där - men jag misstänker att det inte är fallet. Vinet är i alla fall fullständigt färglöst och helt packat med mineraler. Den nykrossade flintastenen är detta vinets starkaste kännetecken. En perfekt knivskarp syra, blandat med en liten dos sötma från druvorna. Detta vinet håller minst Spätlesekvalitet, och borde bli ännu bättre med lagring. Rekommenderas!

2. Pieropans La Rocca 2004. Sist vi provade denna var den aningens oxiderad - och denna flaskan är i sämre skick. Fullständigt stendöd skulle jag säga. Rätt korkat att släpa hem flaskor på flyget, och sedan lagra sönder dem. Grrr....

3. Chateau de la Roulerie Coteaux du Layon 2005. Perfekt vin till mangosorbeten! Frisk fin syra, noll botrytis, noll yllekofta och mängder med exotisk frukt och karlssons klister. Man kan inte låta bli att förundras hur mycket man faktiskt får för pengarna i Coteaux du Layon (90 DKK).

Inga kommentarer: