måndag 23 februari 2009

Langhe Nebbiolo x 2

Vill man utse SB's bästa Langhe Nebbiolovin krävs det inga komplicerade seriesystem och "andra chansen" tävlingar. Det finns nämligen bara två olika viner att välja på i standardsortimentet: Pio Cesare 2005 och Fontanafreddas 2006:a. Båda är välbeprövade och oftast väldigt väl sedda av prisvärdhetsbedömarna (Allt Om Vin) och njutningsbedömarna (bloggarna).

Vi har haft denna fighten för några år sen, och den gången vann Pio Cesare ganska klart på mer komplexitet. Men det var andra årgångar, och nu har ju också Fontanafredda fördelen av att komma från en bättre årgång än Pio Cesare. Vinerna luftas några timmar innan middagen och hälls tillbaka på sina flaskor. Fontanafredda doftar inte speciellt mycket i karaffen, medans Pio Cesare påminner om en lätt reduktiv Bourgogne med toner av "rutten räv" alt insjöbotten. Båda vinerna skall visa sej vinna väldigt mycket på luftningen!

Till middagen åker vinerna i Bourgognekuporna:

Pio Cesare: Fin komplex doft där man kan få associationer till vad man önskar. Jag hittar lite tomatpuré, nylagd asfalt, de finaste italienska körsbär. De ruttna rävarna lyser nu med sin frånvaro. Smaken är kanske något kortare än Fontanafredda, men är å andra sidan mer mogen, komplex och mycket läskande.

Fontanafredda: Här är det lite mer pang på rödbetan. Det doftar rena nytvättade körsbär men kanske inte så mycket mer än så. Smaken är något mer tannindriven än Pio Cesare, vilket driver eftersmaken längre. Det är i lika hög grad läskande, men också lite mer endimensionellt än Pio Cesare. Det är raffinerande körsbär så långt ögat når.

Båda vinerna är definitivt väl värda sitt pris, och vilket man föredrar är nog en smaksak. Jag föredrar definitivt Pio Cesares lite hemliga smakspektrum. Å andra sidan verkar Pio Cesare ha nått sin topp redan nu, medan Fontanafredda nog skulle må utmärkt med ett par år i källaren. Med tanke på Pio Cesares årgångshandicap är det nog fler än jag som väntar på nästa årgångsbyte? Fast det där vet man aldrig hur det slår. I bättre årgångar kan ofta de enklare vinerna bli sämre när det görs mer av prestigevinerna. Huruvida det är möjligt i detta fallet vet jag inte. Jag köper gärna 2005:an igen - bättre matvin för en hundring är svårt att hitta.

PS. Det har varit en hel del oroväckande rapporter om Pio Cesares sviktande kvalitetsnivå - uppenbarligen var denna flaskan från en bra batch. Inköpt på SB Jägersro i Malmö. DS

2 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Hej, drack Roagna Langhe Rosso 2001 från beställningssortimentet i helgen. Prova, jag tror inte att du blir besviken.

MMM sa...

Tack för tipset! Lagrat vin på SN är välkommet, och producenten har ju gott rykte.