fredag 3 april 2009

Joseph Drouhin Volnay-Chevret 1er cru 1999

Navigeringen i Bourgognes förrädiska skärgård fortsätter... Nästa flaska ut i ljuset är ett vin som häckat i beställningsortimentet under många år: Joseph Drouhin Volnay-Chevret Premier Cru 1999. Den tidigaste provnoteringen jag kunde finna var från Kronstam, som gav vinet tummen upp redan 2005. Även Finare Vinare har testat vinet här med gott betyg under 2006.

Jag har själv ögnat förbi detta vinet i lång tid, trots att det har gett ganska många positiva vibbar. Lagrad Bourgogne från en bra årgång med premier cru status vimlar det normalt sett inte hos vårt monopol. Kanske att priset, 399 kr, kändes lite ansträngande - men med ruskig prisutveckling, havererande valuta (och ökad inkomst) har även priset lagrats till angenäma nivåer. Faktum är att SB's pris just nu är lägst i världen enligt Wine Searcher.

Chevret är en premier cru vingård i Volnay. Joseph Drouhin behöver ingen längre presentation. Det är en av de största vinfirmorna i Bourgogne, och arbetar nästan uteslutande med inköpta druvor. Habilt och mycket bättre än de andra elefanterna, men knappast ett namn som får multimetern att lysa rött för de mest lyxskadade kicksökarna.

Vinet ser både tätt och moget ut i glaset, med en tydligt tegelfärgad kant. Det osar inte direkt om detta vinet, men det som kommer ur glaset är en ren fin fruktig doft av mosade jordgubbar, lakrits, lite tjärat tågvirke. Mineralerna framträder som tavelkritedamm. Smaken är helt perfekt balanserad mellan väl mogna röda krusbär, en del ekfat, frisk syra och tanninbett. Allt sammansmält med tiden till en behaglig enhet. Det enda jag saknar är de förmultnande löven, skogpromenaden med tandstensdrabbad hund. Det finns inget av de tonerna i detta, trots allt, väl mogna vinet.

Nåväl, det smakar fågel speciellt till kvällens fågel - som är utskuret kalkonlår. Men visst, det saknas något för att ta sej in i min hall of fame. Det kan dock väl rekommenderas för den som är spekulant på en drickklar Volnay.

Jag antar att ni har sett att Hjo Grosshandel har släppt en väldig massa mogna viner från Drouhin i beställningssortimentet? Fina lägen och bra årgångar - och i sammanhanget realistiska priser. Jag har beställt några viner från 1978 - men om det verkligen kommer några återstår att se.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

En kille som jobbar i DK men bor i Sverige har absolut ingen som helst rätt att prata om finanskris! Du måste ju skratta hela vägen till banken :-)

MMM sa...

Jepp! Det är väldigt förmånligt - onaturligt förmånligt just nu när kronan kostar 1.50. Svårt att klaga!

Det gör också att vinpriserna på SB blir jämförelsevis låga. En Volnay 1er cru från 1999 för 265 DKK - då får man nog leta länge i Danmark.

ASi sa...

Jag höll en vertikal av Clos des Mouches för ett år sedan, och min slutsats är att Drouhins viner skall lagras rejält. Alla provade 90-talsviner, inklusive 1993 och 1990, var då oförlösta, 1985 var strålande och 1976 var klart på fallrepet. Detta vin skall nog inte lagras lika länge, men nog bör man invänta de multna löven, det är ju trots allt en premier cru!